diumenge, 30 de setembre del 2012

Un dia especial



Després de les intenses pluges d'abans d'ahir, un exèrcit de formigues alades de l'espècie Lasius niger, la formiga negra de jardí, han emergit en massa. A les parets de casa, als vidres i als arbustos del jardí s'hi aplegaven molts exemplars. A l'Hospitalet també he detectat l'emergència i m'han dit que a cal Tet també ha estat espectacular. Aquests individus alats són individus sexuats que volen coordinadament després de les pluges de finals d'estiu per aparellar-se i aprofitar que les precipitacions estoven el terra i faciliten que puguin fundar noves colònies subterrànies.

Un cargol discret


Amagat en un racó, un petit gasteròpode acabat de néixer. Per als amics de Biodiversidad Virtual (http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/Cornu-aspersum-aspersum-img412993.search.html), pot ser un cargol de jardí (Cornu aspersum o Helix aspersa).

Golden autumn day


Les fulles del castanyer d'Índies rosat brillen sota el sol d'un dia radiant. Ja fa dies que s'estan marcint. De fet, el nostre estiu és massa càlid i durant l'agost comença el procés. 

La tardor és sinònim de teranyines, com aquesta que brilla entre les fulles de l'heura.

divendres, 28 de setembre del 2012

Un poll desafortunat

Un desafortunat poll de tórtora turca, ja crescut, ha aparegut mort avui sota el xiprer. No tenia controlat cap niu a aquestes alçades, però pel que hem vist en anys anteriors, la temporada de cria de les tórtores s'estén de forma insospitada. Una explicació per al seu èxit colonitzador en els últims anys.

divendres, 21 de setembre del 2012

Més arnes? Sí!


Una altra arna, un Crambidae de l'espècie Udea ferrugalis, en els vidres de casa aquest matí. Té un color marronós, marques negroses i potes de color blanc

dilluns, 17 de setembre del 2012

Una aranya de la creu passada per aigua


En una altra falguera hem mullat també una aranya de la creu, que ha corregut a refugiar-se entre les frondes.

Un altre noctuid


Avui, regant les falgueres hem espantat un noctuid que ha anat a aturar-se ben a la vora, Noctua comes. Tenia un aspecte setinat i molt atractiu. Classificat per Biodiversidad Virtual (http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/details.php?image_id=403229).

diumenge, 16 de setembre del 2012

Aranyes!



Avui hem estat netejant l'entorn de la bassa i hem aixecat totes les plaques de fusta que la rodegen. Anava preparat amb la càmera per poder recollir el que ja m'imaginava, una munió d'aranyes, llimacs, miriàpodes i grills. Entre les espècies més interessants, alguns exemplars d'aquesta aranya de l'espècie Dysdera crocata, una ferotge depredadora de porquets de Sant Anton que han fugit ràpidament en percebre la llum del sol.


A banda, han sortit alguns exemplars de Cheiracanthium sp, de la família Miturgidae, de color pàl·lid i abdomen ovalat.


I algunes Steatoda sp, terídids de mida respectable, que han fugit ràpidament a la recerca de refugi.


A recer de la paret, un saltícid Menemerus semilimbatus.


Mirant-s'ho tot tranquil·lament des d'un racó, una aranya de la creu (Araneus diadematus) mostrava la seva teranyina a la llum del flaix.

Més amants de la foscor


Desenes de grills de celler Gryllomorpha dalmatina han saltat en totes direccions quan hem aixecat les fustes de la bassa. Aquest exemplar mostra, entre els cercs caudals, un llarg oviscapte rectilini. Potser estaven posant ous sota les fustes?


Un llimac Limacus flavus, de bona mida, també ha aparegut. S'ha quedat immòbil fins que hem tornat a posar la fusta al seu lloc.

La muda avança


Les merles joves continuen la seva muda i comencen a abandonar el seu aspecte clapejat, com demostren aquest mascle i aquesta femella de les fotos.

dimarts, 11 de setembre del 2012

Habitants dels testos



Un miriàpode del gènere Lithobius, de la classe Chilopoda,  i una aranya Steatoda, de la família dels terídids, són alguns dels habitants dels testos que estem renovant aquests dies.

Una mica més dignes


El mascle jove de merla comença a presentar un aspecte més digne, a mesura que la muda del plomatge del seu cap avança.

L'espera

En una de les falgueres, una aranya de la creu (Araeneus diadematus) espera pacient engronxant-se en la seva teranyina.

diumenge, 9 de setembre del 2012

Un mastegatatxes fugaç

Un mastegatatxes migratori acompanyava les merles avui al vespre.

Merles poc glamouroses






Un grup de merles joves, en plena muda cap al plomatge adult. Algunes, amb una combinació ben bigarrada i altres amb un aspecte francament còmic.

dimecres, 5 de setembre del 2012

Funambulista camallarg


Al vespre, regant amb la manguera, un llagost  Phaneroptera nana ha sortit volant i ha anat a aturar-se a l'àpex de la fulla més alta d'una iuca. Ha començat llavors una sèrie de còmiques contorsions, provant de trobar una postura còmoda o més o menys digna.

dimarts, 4 de setembre del 2012

Una altra vespa confiada


Una altra vespa, segurament Polistes dominula, ha aparegut avui ben confiada. S'ha deixat aproximar molt per fer una foto de seu rostre.

dilluns, 3 de setembre del 2012

Merles còmiques

Un mascle jove de merla que avui ha aparegut al jardí presentava un aspecte ben curiós, en plena muda cap al plomatge d'adult, amb clapes nues en el cap. 

Mastegatatxes de retorn

Avui hem vist el segon mastegatatxes de la temporada, després del primer del dia 1 de setembre. El moviment d'ocells de retorn cap el Sud ja és evident al Delta i ara el constatem també al jardí.

dissabte, 1 de setembre del 2012

Fong desconegut

Al peu de la palmera Cordyline d'un test, ben arrapat a la base de la soca, ha aparegut un bolet desconegut, pendent de classificar.

Flors de final d'estiu

Aquests dies tornen a florir les abèlies, que semben agrair el xàfec recent.


Mentre tant, els ofiopogons, com cada final d'estiu, omplen de raïms de flors fragants es seves mates. Un bon nombre d'abelles hi acudeixen, atretes pel seu nèctar.