dimarts, 27 d’agost del 2013

Nova espècie d'ocell! La 84!

Aquesta tarda ens ha portat una sorpresa: un estol de cinc falcons de la reina ha estat fent acrobàcies una estona sobre el carrer. Dos d'ells s'han arribat a encarar en vol mentre cridaven. Desafortunadament no teníem la càmera a mà. Potser les tempestes que han acabat fregant el Delta al vespre han tingut a veure amb el seu pas sobre el nucli del Prat. Una bona alegria! L'espècie 84 de la nostra llista del jardí!



Una vella coneguda


Aquesta tarda hem descobert una arna petita i acolorida, que ja havíem trobat l'octubre de l'any passat, Hydriris ornatalis, un cràmbid de l'Europa meridional i de regions circumtropicals.

Els ofiopogons floreixen

Fa uns dies que les mates d'ofiopogons del jardí floreixen. Els raïms de flors blanques comencen a destacar entre el fullam verd.

dimarts, 20 d’agost del 2013

Migrador de tardor


Avui, puntual, hem vist el primer mastegatatxes de la temporada de tardor. Bon viatge!

Pares sol·lícits

A hores d'ara encara hi ha pollets de pardal al jardí ( i en molts altres llocs del Prat). Un d'ells que ja volava demanava menjar al seu pare aquesta tarda. Els pardals multipliquen les seves llocades per compensar l'elevada mortalitat dels seus polls.

dilluns, 19 d’agost del 2013

Microlepidòpter desafortunat

Un microlepidòpter desafortunat s'ha ofegat en una de les safates d'aigua. Pendent de classificar.


dissabte, 17 d’agost del 2013

Merles intermitents

Després d'uns dies sense veure-les, ahir i avui han tornat les merles al jardí. Un dels joves de l'any visitava al migdia les safates d'aigua. 

divendres, 16 d’agost del 2013

Un sopar d'estiu

 Posem-nos en situació, un sopar d'estiu entre amics al jardí, uns llums que s'encenen per il·luminar la taula i, voilà, un festival d'arnes i molts altres insectes que venen atrets pels llums.

Entre ells un heteròpter de la família Cydnidae, que vàrem veure ja fa uns dies, 

un llagost aventurer Phaneroptera nana, un tetigònid freqüent al jardí que es passeja per la patalla d'un dels  llums i després escala la paret camí d'un altre dels llums fixes a la façana...


De sobte, com un llampec, un dragonet espavilat que s'havia amagat darrera del llum de la paret surt i captura el llagost davant dels nostres ulls atònits. Uns minuts després se l'empassa i continua la seva guàrdia a l'aguait d'un altre insecte desventurat. Definitivament, no es pot abaixar mai la guàrdia ni es pot sortir a sopar  al jardí sense tenir la càmera a mà...


dijous, 15 d’agost del 2013

L'enèssim noctúid

En tornar a casa al vespre ens hem trobat un Noctúid discret, Agrotis ipsilon, que hem alliberat al jardí.

dimecres, 14 d’agost del 2013

Heteròpters nocturns

Aquest vespre hem descobert un parell d'heteròpters a les mosquiteres de casa, un d'espècie desconeguda de la família Cydnidae i

un altre, de família desconeguda i pendent de classificar.

dimarts, 13 d’agost del 2013

Un grill de celler aventurer


Aquest matí hem trobat dins de casa un grill de celler aventurer. L'hem capturat i deixat anar al jardí. És freqüent en llocs foscos i protegits.

dilluns, 5 d’agost del 2013

Hypena lividalis, hola de nou

Un exemplar del Noctuid Hypena lividalis, una de les arnes més comunes i freqüents al llarg de l'any, ha entrat aquest vespre a casa.

Un homòpter foraster

Atretes pels llums de casa, aquest vespre hem trobat unes estranyes criatures que els amics de Biodiversidad Virtual ens han ajudat a classificar (http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/details.php?image_id=498529). Posteriorment hem comprovat que en el web gironí Montilivi Natural ( http://www.xtec.cat/~jbarber1/) l'amic Josep Barber també la té classificada. És un hemípter (o homòpter) de la família Flatidae i de l'espècie Metcalfa pruinosa. És una petita cigala nordamericana que es va localitzar a Catalunya l'any 1988 i ara és abundant en llocs ombrívols com el nostre jardí. Només fa una generació anual, amb adults que apareixen entre juliol i setembre. Les nimfes produeixen cotonet i una melassa sobre fulles i tiges. S'alimenten de saba de moltes plantes diferents.

Un dragonet mutilat

Entre els dragonets que corren per les parets del ardí, avui n'hem trobat un de ben mutilat, sense cua, potser pendent de regenerar-la?


Aranya domèstica

Una aranya terrestre, poc grimpadora, ha aparegut a casa. Potser Lycosoides coarctata?