diumenge, 28 de febrer del 2010

Delicada conquilla

Dins de la bassa hem trobat una closca buida de Pomatias elegans, cargolina de la família dels pomàtids que viu sota terra o entre la fullaraca i apareix només a la nit o després de les pluges. L'ornamentació de la seva conquilla espiralada és molt aparent.

Bernat supervivent

Avui hem trobat a la terrassa de casa aquest exemplar del xinxe o bernat pudent Rhaphigaster nebulosa, heteròpter depredador de la família dels pentatòmids. Li faltaven dues potes de la banda dreta, el que ens ha fet pensar que potser ha hivernat com a adult en algun racó proper.

No només fulles

La prunera vermella (Prunus pissardii) no només té obertes les primeres fulles. Les ponzelles més primerenques ja estan a punt de rebentar.

Buidem la bassa

La bassa de ciment del jardí té una característica peculiar. Un llit de grava engloba els testos de les plantes aquàtiques. L'aigua queda retringida a l'espai intersticial de la grava i permet la vida de les plantes. Així evitem que l'aigua en superfície es podreixi amb les fulles, flors i fruits que cauen constantment dels grans arbres que la cobreixen. És un error de disseny que varem cometre al planificar el jardí i que varem haver de solucionar amb una mica d'enginy, després de patir un parell de col·lapses de la bassa per excés de matèria orgànica. Tenim una bassa una mica insòlita, sense aigua (a la vista, és clar).

El problema és que quan plou molt (com els 179 litres/m2 d'aquests dos últims mesos), el nivell de l'aigua puja i supera el de la grava. Hem d'actuar per evitar que proliferin els mosquits.

La solució és rebaixar el nivell de l'aigua amb una petita bomba i tornar a aconseguir que la grava aflori.

Final del procés...

Impressions fugaces

El jardí estava avui ple de petits moixons: mosquiters, tallarols, gafarrons, caderneres etc. Un mosquiter ha deixat rastre del seu gràcil alateig a les capçades.

Borinots Xylocopa, alguna mosca i sobretot diversos dípters de la família dels sírfids com els de la imatge volaven també pel jardí, buscant amb afany els rajos del sol.

Blau elèctric

Els fruits de l'Ophiopogon japonicum continuen madurant. Han assolit un blau intens, bell i extravagant.

dijous, 25 de febrer del 2010

Les merles ja estan aparellades

Les merles (Turdus merula) ja fa dies que estan aparellades. El mascle canta i la parella es persegueix pel jardí. He exampat la femella enfilada sobre el sostre de la caseta de les eines, mentre em mirava encuriosida. Aviat covarà al niu.

Ponzelles

Les flors de la clívia de fulla ampla (Clivia miniata) comencen a aparèixer. Les ponzelles són més massisses que les de la Clivia nobilis.

dimecres, 24 de febrer del 2010

Les primeres fulles de la prunera vermella

Les primeres fulles de la prunera vermella (Prunus pissardii) s'han obert avui. La prunera sempre és el primer arbre caducifoli del jardí a tenir fulles

Els pollancs són un imant per als ocells

Una puceta o mosquiter comú (Phylloscopus collybita) s'agafa àgilment als borrons de l'àlber (Populus alba).

Dues cotorres argentines (Myiopsitta monachus) també s'aturen a l'àlber.

El pollancre llombard (Populus nigra) també alça els seus borrons al sol de la tarda.

Lluna creixent

La lluna està aquest vespre al 79 % de la seva superfície. Quart creixent.

dilluns, 22 de febrer del 2010

Càlida llum de tarda

L'àlber (Populus alba), ben guarnit amb els seus borrons imflats sembla aprofitar fins l'últim raig de sol de la tarda.

dissabte, 20 de febrer del 2010

Més símptomes primaverals

Les hortènsies (Hydrangea macrophylla) també estan traient les primeres fulles de l'any.

Els borrons del freixe de fulla estreta (Fraxinus angustifolia) continuen obrint les seves flors.

diumenge, 14 de febrer del 2010

La TV també enganxa els ocells?


Pel que es veu, les cotorres de pit gris (Myiopsitta monachus) i les garses (Pica pica) comparteixen amb els estornells vulgars (Sturnus vulgaris), els pardals (Passer domesticus), les merles (Turdus merula)  i les tórtores turques (Streotopelia decaocto) l'afició a fer servir les antenes de TV per guaitar l'entorn.

El fred no pot amb les ànsies de primavera...

A la bassa, els lliris grocs (Iris pseudacorus) ja han rebrotat amb ganes.
Els borrons del freixe de fulla estreta (Fraxinus angustifolia), al seu torn, han rebentat i comencen a florir.
Els evònims (Evonymus japonicus) també llencen els seus borrons.
La primera de les clívies (Clivia nobilis) en florir ja mostra els seus colors llampants.


diumenge, 7 de febrer del 2010

Strange fruits

Ja fa dies que els penjolls dels fruits de l'Ophiopogon japonicum han adoptat un color blau intens i brillant, com un raïm exòtic d'una rara bellesa.
Avui, per cert, he vist un exemplar de Vanessa atalanta. La primavera ja és aquí.

dissabte, 6 de febrer del 2010

La joca dels pardals

Un estol de pardals (Passer domesticus) s'han acostumat a fer servir una de les heures de les tàpies del jardí com a joca. Aquí veiem una femella posada sobre les branques del freixe de fulla estreta (Fraxinus angustifolia), ben cuallades de borrons

La collita madura

Els fruits de l'heura (Hedera helix) continuen madurant i, alguns ja s'han ennegrit i s'han engruixit considerablement. Ben aviat els tallarols de casquet en donaran bon compte.

L'àlber ja albira la primavera

Els borrons de l'àlber (Populus alba) són a punt de rebentar. Molt aviat, els aments masculins i les flors femenines penjaran de les seves branques.

divendres, 5 de febrer del 2010

El verdet s'estén

Les algues (el verdet) s'estenen afavorides per la humitat de tants dies de pluja i s'arrapen a les sanefes de ciment que hi ha entre les toves de la terrassa. La llum de la tarda fa la resta i il·lumina el seu verd tendre.