dissabte, 21 d’agost del 2010

Aranyes de la creu a dojo

Aquests dies les aranyes de la creu (Araneus diadematus) són ben comunes al jardí, com passarà durant tota la tardor. En una ullada es poden veure 5 o 6 exemplars ben fàcilment.

dimarts, 10 d’agost del 2010

Una aranya de la creu



Entre les flors seques de les hortènsies, una aranya de la creu (Araneus diadematus) ha començat a construir la seva teranyina. La creu blanca del seu abdomen li dóna nom a aquesta aranya de bona mida, la més comuna als jardins de tota Europa.

dissabte, 7 d’agost del 2010

Li agraden les bambes?

Hem trobat una faneròptera mediterrània (Phaneroptera nana), un petit llagost de color verd, caminant sobre unes bambes a la terrassa de casa. És una femella (com demostra l'oviscapte en angle recte al final de l'abdomen), encara immatura, ja que les ales encara no estan completament desenvolupades. Mengen fulles d'arbres i emeten un cant suau a la nit, que capten amb l'òrgan timpànic de color marró que tenen a la base de les tíbies de les potes anteriors i que es veu una mica a la foto.

divendres, 6 d’agost del 2010

El barrinador del gerani

Després d'una anys sense veure'n, avui hem trobat un exemplar de barrinador dels geranis (Cacyreus marshalli), un licènid sud-africà que ataca les fulles dels geranis. Fou trobada al Prat per primera vegada el desembre de 1993 (http://www.portadeldelta.cat/revista_spartina_2_9.htm) , en una de les primeres cites per a la Península Ibèrica

La vespa que no podia volar

Una vespa (Polistes dominula) amb una ala defectuosa, amb un angle estrany, ha aparegut avui a la terrassa. No podia volar i es desplaçava caminant.

dijous, 5 d’agost del 2010

Una petita equilibrista

Una petita aranya saltícida del gènere Icius sp corria amunt i avall sota l'estenedor de la terrassa, cap avall sense problemes.

dimecres, 4 d’agost del 2010

Més grills de celler

Un grill de celler (Gryllomorpha dalmatina) caminava avui pel jardí. Aquest gríllid sembla ser bastant comú en els racons ombrívols.

diumenge, 1 d’agost del 2010

Minúscules cargolines

En el revers de la tapadora del carro on recollim les fulles del jardí hi havia avui una bona quantitat de cargolines minúscules de Lauria cylindracea, un gasteròpode membre de la família Vertiginidae. La closca cilíndrica té 5-6 voltes.