dissabte, 30 d’abril del 2011

Una aranya al sol

Un exemplar de filodròmid, probablement Philodromus, s'assolellava avui sobre la fulla d'un evònim. Al més mínim moviment de la càmera, però, desapareixia a la carrera.

Migrants!


Una femella de mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) i

un mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) constitueixen la dosi de migrants del dia.

Sedentaris

Les merles (Turdus merula) probablement estan ja enfeinades amb la segona posta i el mascle reproductor canta insistentment de nou.

Avui hem trobat la closca d'un ou eclosionat de tórtora turca (Streptopelia decaocto) al peu del xiprer.

dijous, 28 d’abril del 2011

Un bernat discret i una aranya inesperada

Sobre els evònims, a la tarda hem trobat un bernat de petita mida que buscava l'escalfor del sol. Gràcies als companys de Biodiversidad Virtual (http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/details.php?image_id=206714)  l'hem pogut classificar com Dyroderes umbraculatus, un pentatòmid.

Al vespre, quan hem entrat a casa l'estenedor de la roba, hem vist que una aranya de la família Theridiidae, Steatoda grossa, s'hi havia enfilat.

Un altre xiulaire

Un mosquiter xiulaire voltava avui per la capçada de la noguera i l'he pogut fotografiar fugaçment.

Mosquiters de passa habituals




Fins a quatre mosquiters de passa han baixat junts a les safates d'aigua avui.

Baralla de cotorres

Durant aquests dies no es veuen moltes cotorres al jardí, però avui han aparegut dos individus que s'han estat escridassant i perseguint durant una bona estona. Sempre tan discretes!

dimecres, 27 d’abril del 2011

Aments madurs


Els aments de l'àlber ja estan madurs i deixen anar un núvol blanquinós que vola i es diposita arreu, especialment al migdia.

No tot són ocells migratoris

No tot són ocells de pas aquests dies al jardí. Les merles, com el mascle de la imatge, sovint exerceixen de locals una mica malcarats i empaiten sense contemplacions mosquiters i altres insectívors quan s'aturen a les safates d'aigua.

Mosquiters arreu

Fugaçment, a les branques que sobrevolen la teulada veïna, però avui també hi havia un mosquiter xiulaire al jardí.

En canvi, uns quants mosquiters de passa menjaven pugons entre els aments de la noguera.

Arriben els papamosques!



Puntual com cada any, i més tardà que els seus cosins els mastegatatxes, avui he vist el primer papamosques gris al jardí. Capturava insectes des de les branques baixes de la noguera i semblava observar-me encuriosit.

dilluns, 25 d’abril del 2011

La migració que no s'atura




Avui ja no hi era el papamosques de collar, i en el seu lloc tres mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) caçaven insectes al jardí.





Un grup de com a mínim 3 mosquiters xiulaires (Phylloscopus sibilatrix) també s'afanyaven buscant pugons a la capçada de l'àlber, sovint a l'entorn del tronc i de les branques principals.


I la cirereta del pastís, un mascle de tallarol de garriga (Sylvia cantillans) banyant-se en una de les safates. Visca l'abril!

diumenge, 24 d’abril del 2011

Niu d'aranya



Protegit per les fulles d'una abèlia, un niu d'aranya bull amb les cries acabades de néixer. Al més mínim contacte amb la teranyina que les embolcalla, corren en totes direccions.

El papamosques torna!



Aquesta tarda ha tornat a aparèixer la femella del papamosques de collar (Ficedula albicollis) després d'un dia d'absència. Ha estat alimentant-se de nou, fent vols acrobàtics des dels arbustos del jardí.

El pit-roig s'hi apunta i el poll de merla es deixa veure

Ahir i avui hem tingut un pit-roig passavolant al jardí, un hivernant en contrades més meridionals camí probablement del seu lloc de cria.

Un dels polls de merla nascuts enguany es deixava veure un altre cop a les safates.

dissabte, 23 d’abril del 2011

Un tallarol furtiu

Al bell mig del bàndol de mosquiters, un tallarol gros, més tranquil i cuidadós, s'ha aproximat a les safates d'aigua, mantenint les distàncies.

Mosquiters a gogo!




Un grup de mosquiters xiulaires (Phylloscopus sibilatrix) i




un grupet de mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus) han coincidit avui al jardí.