dimecres, 30 de novembre del 2011

El pit-roig ja s'ha fet l'amo

El pit-roig que hiverna al jardí es mostra confiat i el veiem i el sentim cada dia. Avui hi era al bell mig del magraner, que està perdent les seves fulles.

Estornells d'hivern

No és tan freqüent que els estornells baixin a les safates d'aigua però avui hi havia alguns que s'hi banyaven amb afany.

La prunera es despulla

La prunera vermella (Prunus pissardii) està perdent les seves fulles. Algunes branques, però, encara estan ben poblades.

dimarts, 29 de novembre del 2011

Quart creixent

La lluna està avui en quart creixent.

La cotxa fumada, assídua al jardí

La cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) torna cada dia al jardí. Es posa sobre la taula, la barana i els ampits de les finestres.

dilluns, 28 de novembre del 2011

Arbres de tardor

El pollancre (Populus nigra italica) està perdent acceleradament les seves fulles des de fa dies. Encara conserva més de la meitat, però.

La soca de l'àlber (Populus alba) sembla estremir-se quan rep els últims raigs de sol de la tarda. També conserva una part significativa de la seva capçada.

Ocells a les teulades

Una cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) fa dies que ronda per les teulades veïnes.

Així mateix, un mascle de merla (Turdus merula), acompanyat per un jove de l'any regirava fulles a la teulada veïna.

diumenge, 27 de novembre del 2011

Fruits, mosquits i nuvolades

El fruit de la magnòlia ja ha madurat i comença a deixar anar les seves llavors. Ja ha perdut la fragància que recordava la flor estival.

Les pluges de les darreres setmanes han fet aflorar l'aigua a la bassa de grava i avui l'hem buidat amb la bomba per eliminar les moltes larves de mosquit que s'hi feien.

Al matí han arribat capes denses de núvols baixos que han amagat el sol unes quantes hores i han fet que la temperatura no pugés gaire al migdia.

dissabte, 26 de novembre del 2011

Mosquiters quotidians

El mosquiter comú (Phylloscopus collybita) és un ocell entremaliat que explora tots els racons del jardí a la recerca de petits insectes.
Van arribar al jardí a principis d'octubre i ara veiem cada dia els exemplars que passaran l'hivern entre nosaltres.

divendres, 18 de novembre del 2011

Una vespa solitària

Una vespa de la família Crabronidae, de l'espècie Philanthus triangulum (classificada, com sempre pels amics de Biodiversidad Virtual, http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/details.php?image_id=294754) ha aparegut avui, quan ja era fosc, caminant el voltant de les safates d'aigua. Ha desaparegut sota les mates d'Ofiopogon. Són vespes solitàries, anomenades llops de les abelles, ja que capturen especialment les abelles de la mel i fan nius on enterren les seves preses, paralitzades pel verí del seu fibló, perquè les larves se n'alimentin.

dimecres, 16 de novembre del 2011

Una arna refugiada de la pluja.

Aquest vespre una arna de la família Geometridae (Gymnoscelis rufifasciata) s'ha refugiat als vidres de casa. Com sempre, els amics de Biodiversidad Virtual l'han classificada (http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/Gymnoscelis-rufifasciata-Haworth-1809-img293015.search.html)

dimarts, 8 de novembre del 2011

Arriben els ocells d'hivern

Ja fa dies que els mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) i

els estornells vulgars (Sturnus vulgaris), en plomatge d'hivern ben pigallat, dominen el jardí juntament amb el pit-roig, els tallarols de casquet i altres espècies hivernants.

Una altra aranya de la creu

Aquesta tardor no ha estat gire bona per a les aranyes de la creu, a diferència de l'any passat, quan eren molt abundants al jardí. Tot just hem vist dos o tres. Aquest vespre hem fotografiat l'última a ser descoberta, entre els evònims, als peus de la noguera.

dissabte, 5 de novembre del 2011

Una parella de tórtores

Les tórtores turques, tot i ser molt gregàries durant l'hivern, es mantenen sovint en parelles durant tot l'any.

dimecres, 2 de novembre del 2011

Humitat=cucs de terra

Sota els testos humits després de les pluges d'aquests dies hi ha cucs de terra que entren i surten dels testos pels forats del fons.

dimarts, 1 de novembre del 2011

Un altre bernat

Un heteròpter de colors discrets, de la família Lygaeidae, corria aquesta tarda per la paret del jardí. És Eremocoris fenestratus, una espècie pròpia del sòl, que sol viure entre la pinassa de pins o de xipresos, com ha de ser el nostre cas.

L'heura florida és un imant per als insectes

L'heura (Hedera helix) està florida abundosament aquests dies i això atrau, en els racons assolellats, una munió d'insectes, com abelles (Apis mellifera):


I diverses papallones tardanes com les Vanessa atalanta de les fotos:


Una mosca no identificada

Sobre les fulles de l'abèlia hi havia alguns exemplars de dípters de llargues potes que no havia vist mai.

Un porquet de sant Anton esmunyedís

Sota els sacs humits de fullaraca els porquets de sant Anton són freqüents. Aquest exemplar d'espècie desconeguda ha corregut a amagar-se.