dimarts, 31 de desembre del 2019

46 espècies d'ocells durant l'any 2019El 2019 hem observat 46 espècies d'ocells al jardí. Ha estat un any bo, el tercer en nombre d'espècies des del 2010, superior al 2018 (44 espècies) i clarament per sota de l'any rècord, el 2016 (amb 50 espècies). Les dades estan extretes del web www.ornitho.cat de l'Institut Català d'Ornitologia, on pugem les observacions diàriament i on hi ha definida una localtat: jardí urbà a Isidre Nonell 81, que correspon al nostre jardí.

Cal destacar que enguany no s'ha observat cap espècie nova per al jardí. Ens mantenim en 93 espècies des de novembre de 1993.

Sí que hi ha hagut observacions interessants com les grues vistes en vol el 27 de novembre. És la segona observació, després d'una de l'any 2003.

Pel que fa a les espècies més observades, l'estornell ha superat el pardal, la tórtora, el gavià argentat i la merla, omnipresents.

Els falciots negres han tornat a veure's al voltant de 100 dies, com cada any, mentre que els ballesters s'acosten als 200.

Entre les espècies que s'han tornat més comunes amb el pas dels anys, enguany han confirmat el seu ascens el tudó, el colom domèstic, la mallerenga blava, la mallerenga carbonera, la garsa, la cotorra de Kramer i el tallarol capnegre. A la inversa, han descendit el pinsà comú i el mosquiter comú.

Pel que fa als migrants, tots han tingut en general un any pobre: mastegatatxes, papamosques grisos, cotxes cua-roges, mosquiters xiulaires, mosquiters de passa i tallaretes vulgars. Altres migrants escassos com el tallarol gros o el tallarol de garriga no s'han vist enguany.

Altres ocells poc freqüents, en canvi, sí que han aparegut enguany, com ara el rossinyol, el xot i la puput.