dimarts, 29 de maig del 2012

Una vella coneguda

Avui hi havia un exemplar del dípter Chrysopilus sp als vidres de casa. Com en primaveres passades, sempre hi apareix algun al llarg dels mesos de maig i juny.

dilluns, 28 de maig del 2012

Fragància exquisida

La primera flor de la magnòlia, molt fragant, s'ha obert avui. L'arbre està cobert de noves fulles i deixa caure les velles alhora.

Una arna de discreta bellesa

Al matí, en un racó de la guia metàl·lica de les finestres ha aparegut una arna de colors discrets però de disseny alar molt atractiu, que no havia vist mai, un noctúid de l'espècie migratòria Autographa gamma.

divendres, 25 de maig del 2012

Tarda daurada

El sol de la tarda encén les fulles de la prunera vermella.

dijous, 24 de maig del 2012

La vida esclata arreu

Petites aranyes de la família dels saltícids com aquest Menemerus semilimbatus , de característics quelícers blancs, corren pels racons.

Als arbres, joves de l'any de pardal criden els pares amb insistència.

dimecres, 23 de maig del 2012

Un jove explorador


Mentre el mascle canta insistentment des de les capçades, el poll de merla de la segona llocada de l'any, ja crescut, s'acosta encuriosit a la casa i no mostra gaire por.

Hola bon temps!


Una Muscina sp i una Stevenia sp s'assolellen sobre l'arboç i semblen contemplar desafiants el fotògraf. El seu nombre creix proporcionalment a les temperatures. 

Una aranya mutilada



Sobre les abèlies hem trobat avui una aranya del gènere Philodromus, que curiosament no tenia cap de les quatre potes del costat dret del cos. Potser algun depredador té alguna cosa a veure o potser és un problema del seu desenvolupament. Malgrat aquest hàndicap, semblava ben establerta en el seu racó a l'espera de preses.

Capçades ufanoses

La noguera pecan està cada dia més verda. Les fulles estan obrint-se i creen una penombra verda en bona part del jardí. Les observacions dels ocells migratoris han caigut, per una banda perquè ja són més escassos i, per una altra, perquè són més difícils de detectar quan les fulles creixen.

Les flors del castanyer d'Índies rosat ja decauen i les que han estat fecundades comencen a formar el fruit, dotat d'un fil que correspon a l'estil de la flor. La pluja i el vent faran que ben poques arribin a desenvolupar una castanya a la tardor.

dimarts, 22 de maig del 2012

Celebrant el Dia Mundial de la Biodiversitat

La vida no s'atura, com demostren aquesta parella d'Stevenia.

Aquests dies Stevenia és una de les mosques més freqüents al jardí. En aquesta imatge es poden veure molt bé els discos de les potes que li permeten trepitjar amb suavitat superfícies relliscoses o mullades.

També hi ha exemplars de Muscina sp, a banda de les vironeres blaves Calliphora, verdes Lucilia i les petites Anthomyia. La baixada de les temperatures d'ahir ha reduït, no obstant, la seva activitat.

dilluns, 21 de maig del 2012

Més dípters!

Al vespre, fugint del fred, un petit dípter (potser de la família Dolichopodidae) ha entrat a casa atret pels llums.

Insectes amb fred

El dia ha estat fresc i ventós i els insectes estaven immòbils en racons arrecerats. Per exemple, en una estona hem trobat un dípter del gènere Stevenia, de la família Rhinophoridae, un dípter Bibionomorpha d'espècie desconeguda i abdomen corbat i petit i una papallona mai vista abans, de la família Geometridae, la tercera espècie del gènere Idaea, Idaea minuscularia (http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/details.php?image_id=344368).




Ponzelles del magraner

Ja s'estan obrint les ponzelles del magraner.

dijous, 17 de maig del 2012

Papamosques de maig







A mesura que avança el mes de maig, els migrants escassegen i els papamosques grisos com aquest de la imatge s'ensenyoregen del jardí.

dimecres, 16 de maig del 2012

Una femella de la blanqueta del nap

Una femella de la blanqueta del nap volava avui al jardí. És una de les papallones més freqüents al Prat, separable d'altres espècies properes per les línies fosques que ressegueixen el revers de les ales. La femella es coneix pels punts foscos de l'anvers de les ales.

Dípters puntuals



Puntuals, amb el maig apareixen els adults d'Stevenia, un dípter hirsut de la família Rhinophoridae.

Mastegatatxes!


No està sent un bon any per a molts migrants. Els mastegatatxes com la femella de la imatge i altres com els mosquiters de passa i xiulaires no abunden enguany.

dijous, 3 de maig del 2012

Migrants de gala


Un mascle llampant i una femella de cotxa cua-roja s'han afegit a la collita de migrants del dia. Han estat una bona estona buscant insectes pel terra del jardí.

Un sírfid fugaç

Sobre una fulla inundada de sol de l'evònim, un sírfid llampant s'ha aturat breument. Ha estat classificat com a Syrphus sp pels comapanys de Biodiversidad Virtual (http://www.biodiversidadvirtual.org/insectarium/details.php?image_id=335548)

Una tallareta amagadissa



Una tallareta vulgar (Sylvia communis) femella, diferenciable de la femella del tallarol de garriga, molt semblant, pel bec més robust i l'absència d'un anell vermell al voltant de l'ull, s'assolellava aquesta tarda discretament dins de la capçada de la prunera vermella. La primera observació de l'any.

Passavolant misteriós




Fugaçment, un ocell d'identificació confusa ha aparegut a la capçada de l'àlber. Potes fosques, color de les parts inferiors ocre, més pàl·lid sota la cua, cap rotund, bec llarg... Els experts als quals he consultat divergeixen sobre si es tracta d'un mosquiter o d'un tallarol gros, però finalment s'ha imposat aquesta opinió, promoguda per l'equip de l'Ornitho.cat. Sempre discrets, els tallarols grossos es veuen escadusserament al jardí quan avança la primavera.

Un mosquiter adormilat





Un mosquiter de passa adormilat, potser fatigat pel viatge migratori, descansava al sol càlid de la tarda en una branca baixa de la noguera. S'ha deixat aproximar i fotografiar des de tots els angles.

dimecres, 2 de maig del 2012

Més mosquiters de passa


Un mínim de dos exemplars de mosquiter de passa rondaven avui la capçada de l'àlber, afanyats en la cerca de pugons entre les flors cotonoses. .