dilluns, 31 de desembre del 2012

45 espècies d'ocells en el 2012



 
Una cotxa cua-roja, un mosquiter xiulaire i un tallarol gros.

Durant el 2012, al jardí hem observat 45 espècies d'ocells, cinc menys que l'any 2011. A sota teniu la llista completa, per ordre d'abundància, pescada del web http://www.ornitho.cat, on introduïm les observacions. La tórtora turca, el pardal comú i la merla són les tres espècies més comunes, com era d'esperar. Cal destacar la primera observació al jardí d'una cornella negra el dia 4 d'abril, l'espècie número 82 citada aquí en dinou anys d'observacions.

Pel que fa als migrants, ha estat un any en general fluix, com revelen les dades del mosquiter xiulaire (2 observacions contra les 15 de l'any anterior) o les 14 de mastegatatxes (28 l'any anterior), tot i que per a altres espècies ha estat un any normal, com per al mosquiter de passa (28 observacions contra 27 de l'any anterior) o el papamosques gris (5 observacions contra 7 de l'any anterior) o fins i tot molt bo, com per a la cotxa cua-roja (10 observacions contra 1 de l'any anterior).

Per altra banda, s'ha confirmat la consolidació d'espècies sedentàries nouvingudes al nucli urbà del Prat, com el tudó (46 observacions contra 14 de l'any anterior).

Per últim, hem procurat ser més sistemàtics en la recollida de les observacions i hem pujat al web Ornitho.cat dades dels 365 dies de l'any. Això explica que l'espècie més observada presenti enguany 358 observacions contra les 175 de l'any passat. Això fa més realistes les dades corresponents a les espècies més freqüents que tendien a ser no sempre recollides i provoca que l'espècie més vista enguany sigui la tórtora turca a diferència de l'any passat quan es va registrar primer la merla. Com és lògic, la intensitat de les prospeccions i el temps dedicat són molt variables.


A veure què ens porta el 2013. Bon Any a tothom!